Primăria Constanța a semnat contractul de pentru proiectarea și execuția unui nou CET. Astfel, din fonduri obținute prin PNRR va fi construită în incinta Termocentrale Constanța SRL o termocentrală pe gaz natural  și hidrogen.

Noua centrală electrică de termoficare vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic din municipiul Constanța, scopul fiind acela de a aduce plus valoare calității vieții locuitorilor. Totodată, intenția implementării proiectului vizează confort termic pentru constănțenii racordați la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, precum și un preț corect al gigacaloriei.

Proiectul “Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.  

Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.

Investiție în calitatea vieții constănțenilor

Noua sursă de energie va include următoarele: 

  1. Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de cinci motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP); 
  2. Instalație de producere a apei calde și a +aburului formată dintr-un număr de patru cazane de apă caldă pe gaz natural și două cazane de abur pe gaz natural; 
  3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare unei noi surse, respectiv: 
  • sistemele de pompare a fluidelor; 
  • schimbătoarele de căldură pentru transferul termic; 
  • degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare; 
  • cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire, etc); 
  • sisteme de monitorizare a emisiilor la coș; 
  • sisteme de reducere a emisiilor poluante; 
  • stația electrică de transformare aferentă noii surse; 
  • acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență; 
  • forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.

    Avantaje

    Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:

    – economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;

    – sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;

    – de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.

    Investiție de peste o sută de milioane de euro

    Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 116.956.789 euro, iar termenul de finalizare este 30.06.2026

    După analizarea în detaliu a tuturor ofertelor, o contestație depusă la SNSC, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației.

    Istoric

    Transferul termocentralei este o soluție identificată de echipa CITR, în calitate de administrator judiciar al Electrocentrale Constanța, în misiunea sa de a salva activitatea companiei prin asigurarea continuității producției de apă caldă și agent termic în municipiul Constanța.

    Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activității Electrocentrale Constanța S.A. Strategia pe termen lung fiind aceea de integrarea a CET Palas într-un SACET eficient operațional și din punct de vedere energetic care să se poată auto-susține. Acest proces anevoios și complex a fost realizat cu sprijinul Primăriei Constanța, a Ministerului Energiei și a Ministerului Finanțelor Publice, toate părțile implicate dând dovadă de multă implicare, precum și de viziune pe termen lung.

     

    Activ industrial de interes pentru sistemul energetic național, centrala „CET Palas” aparținea companiei Electrocentrale Constanța S.A., unul dintre puținii operatori economici din România care a putut îndeplini cerințele legale privind transferul unui astfel de activ sub egida dispozițiilor speciale ale Ordonanței 60/2019.

    Electrocentrale Constanța SA a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice.

    Centrala electrică de termoficare CET Palas a fost pusă în funcțiune în anul 1970.

    În prezent, combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

    Skip to content