La finalul săptămânii trecute, conducerea Termocentrale Constanța a primit vizita unei delegații din orașul Brest – Franța, oraș înfrățit cu municipalitatea din Constanța de mai bine de trei decenii.

Delegația a fost condusă de François Cuillandre, primarul orașului Brest din Franța. Primarul din Brest a fost însoțit de Fortuné Pellicano, viceprimarul orașului Brest, de Sylvie Carriou – președintele Asociației de Prietenie Brest – Constanța, și de Tino Kerdraon, cel care a pus bazele Asociației, în același timp și primul președinte al structurii.


În cadrul întâlnirii, directorul general al Termocentrale Constanța, Daniel Popa, le-a vorbit celor prezenți despre una dintre cele mai mari investiții făcute, în ultimii ani, în România, în domeniul termoficării, respectiv de proiectul Municipalității privind construirea unei surse de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța. Vorbim de lucrări în valoare de aproape 150 de milioane de euro din fonduri provenite de la Guvernul României și Uniunea Europeană, prin PNRR.

“După 30 de ani, Constanța va avea o nouă centrală electrică de termoficare. Este o investiție de proportii. Termocentrale Constanța face primii pași în realizarea unei centrale moderne, în cogenerare de înaltă eficiență, contribuind la reducerea emisiilor de GES, investiție care va aduce confort consumatorilor din sistemul centralizat. Anul 2026, pentru Termocentrale Constanța va fi marcat ca un nou început, prin punerea în funcțiune a unității noi de producție. Noi ne vom dezvolta pe trei piloni principali: viață, continuitate și profesionalism. Randamentul noii unități va fi de peste 90%, ceea ce înseamnă că vom putea produce atât energie electrică, cât și termică, cu pierderi minime. Practic, vom obține două produse din aceeași cantitate de gaz, ceea ce ne va permite să reducem considerabil costurile și să oferim un preț competitiv”, a declarat Daniel Popa, directorul general al Termocentrale Constanța, în cadrul întâlnirii.

Scopul vizitei delegației franceze l-a constituit celebrarea celor 31 de ani de la semnarea Protocolului de Înfrățire dintre cele două orașe, respectiv pe 22 mai 1993.

Alături de Daniel Popa, la discuții au participat inginerul șef din cadrul Termocentrale Constanța, Dănuț – Mihai Enache, directorul economic al Termocentrale Constanța, Irina Zaharia, Cristina Stroie – responsabil Management Calitate, Filis – Aifer Mamut din cadrul Compartimentului Calitate – Mediu și Mihaela Tîrpan – consilier de specialitate în cadrul Compartimentului Comunicare. De asemenea, în cadrul discuțiilor au oferit informații tehnice cu privire la noul proiect și reprezentanții antreprenorului – ELSACO ELECTRONIC.

Skip to content