Evenimente
Prezentare stadiu lucrări din cadrul proiectului “Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”
Vineri, 28 martie a.c., la sediul Termocentrale Constanța a fost prezentat stadiul lucrărilor din cadrul proiectului “Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”.
La activitate au participat primarul municipiul Constanța, Vergil Chițac, secretarul general din cadrul Ministerului Energiei, Constantin Saragea, președintele ANRE, George – Sergiu Niculescu, directorul general ELCEN București, Claudiu – Ionuț Sârbu – Crețu, dar și managerul de proiect Alexandru Zală din partea Elsaco Electronic, Costin Răsăuțeanu, viceprimarul municipiului Constanța.
Vergil CHIȚAC, primarul municipiului Constanța: „Acest proiect va avea un impact semnificativ asupra locuitorilor și orașului. Este un pas fundamental către viitor, fără emisii de noxe. Proiectul este finanțat prin PNRR. Vom reduce emisiile de noxe. Se va reduce costul operării și consumul de energie. Putem spune că sunt în grafic lucrările. Nouă centrala vine în completare proiectului de reabilitarea a rețelelor de termoficare din Constanța.”
Constantin SARAGEA, secretar general în cadrul Ministerului Energiei: Vă puteți baza oricând pe sprijinul nostru. Suntem în grafic și așteptăm să ne revedem la următorul stadiu fizic al lucrărilor. La acest proiect s-au făcut deja plăți”,
George – Sergiu NICULESCU: „Acest proiect va aduce Constanței condiții de încălzire demne de anul 2025. 14 decembrie 2022 este startul acestei povești, când contractul de finanțare a fost semnat. Mă bucur că în calitate de președinte ANRE pot să văd stadiul lucrărilor. Noi vom aproba prin decizie bonusul pentru cogenerare. Pentru lucrările aferente, ANRE acordă autorizație de înființare, iar la finalizarea lucrărilor noi acordăm licență de funcționare. Ușa este deschisă la ANRE. Suntem un sprijin și sunteți bineveniți la noi! Sunt peste 50 de persoane care lucrează. În calitate de constănțean sunt bucuros ca lucrările avansează și îmi doresc să fie duse până la final”
Daniel POPA, director general Termocentrale Constanța: Este un proiect important pentru orașul nostru, un proiect de care orașul nostru are nevoie și, în același timp, dorim să îl aducem în atenția tuturor constănțenilor pentru că pentru prima data în cei 30 de ani de la panouri cu “noul CET”, acum se construiește efectiv. Echipamentele pe care noi le utilizăm în acest moment desigur că vor fi scoase din funcțiune, va urma o scurtă perioadă de conservare după care vor fi eliminate din amplasament. În calitate de operator, noi ne dorim să colabărăm cu administrația locală și pentru proiectele viitoare iar acesta să fie doar un început. După ce vom elimina din amplasament echipamentele actuale care nu vor mai fi de folos, să putem continua proiectul care să cuprindă și instalație de producere de hidrogen. Este un proiect mic, dar este primul de acest gen, de un megawatt producție solară. Dorim să mărim capacitatea de energie solară și, de asemenea, luăm în calculele noastre eventuale proiecte care presupun captarea de CO2. Practic, acest amplasament va fi modernizat și vom încerca să facem un hub energetic al orașului și să ajungem la o anumită independență.
Claudiu – Ionuț SÂRBU – CREȚU, director general ELCEN București: „Constanța devine un model pentru toate orașele din România. Energia regenerabilă trebuie echilibrată, iar acest proiect este exact de ce avem nevoie. Grupurile vechi pot fi pornite în două zile, cele noi pot fi pornite în minute. Constanța este un model și pentru București.”
Alexandru ZALĂ, manager proiect, Elsaco Electronic: „Ne aflăm la un stadiu fizic de 14%. Principalele echipamente au fost deja contractele, unele au ajuns în șantier iar o parte au fost deja montate. Motoarele termice vor ajunge pe 17 noiembrie. Noi până atunci vom finaliza 95% clădirea. Credem ca la începutul anului viitor vom pune în funcțiune clădirea motoare.”
Informații despre proiect. Primăria Municipiului Constanța implementează proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, finanțat de Ministerul Energiei, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 6. Energie.
Este foarte important de precizat că acesta reprezintă primul contract de finanțare semnat în cadrul PLANULUI NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ, Componenta 6 – Energie, Investiția 3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde.
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).
Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei cu TVA, din care 512.528.825,59 lei valoare eligibilă nerambursabilă din PNRR/buget de stat și 230.392.846,56 lei contribuție proprie din bugetul local.
Perioada de implementare a proiectului este 14.12.2022 – 30.06.2026.